Alternatywne i zdrowsze metody słodzenia

Alternatywne i zdrowsze metody słodzenia

9 kwietnia 2022 Wyłączone przez Redakcja

Bez względu na to, czy nie możemy wyobrazić sobie życia bez cukru, czy robimy wszystko, aby w pewnym momencie całkowicie z niego zrezygnować, mamy świadomość tego, jak groźny może być on dla naszego zdrowia. Każda alternatywa dla niego jest przez nas mile widziana, a jednym z doskonałych przykładów okazuje się być syrop z agawy. Jego popularność zaskakuje nawet osoby zaznajomione z nowinkami ze świata zdrowej żywności. Warto więc poszukać odpowiedzi na pytanie o to, jaki jest jego sekret.

Cukier zdrowszy niż kiedykolwiek

Ilekroć analizowany jest syrop z agawy indeks glikemiczny tego produktu jest tym parametrem, którego znaczenie podkreśla się w pierwszej kolejności. Nie może być jednak inaczej, skoro jest on zdecydowanie niższy niż indeks glikemiczny innych “zdrowych” cukrów. Czy jednak wtedy, gdy przedmiotem naszego zainteresowania jest syrop z agawy właściwości prozdrowotne ograniczają się do wspomnianego niskiego indeksu glikemicznego?

Okazuje się, że ich lista jest znacznie dłuższa, a przez to również o wiele bardziej interesująca. W jego składzie możemy znaleźć także błonnik, inulinę i niewielkie ilości potasu, wapnia oraz żelaza. Oczywiście, nie każde rozwiązanie promowane jako syrop z agawy będzie jednakowo zdrowe. Chcąc mieć pewność, że wybiera się najlepszą z opcji, przed zakupem dobrze jest sprawdzić, ile cukrów znajduje się w konkretnym produkcie.

Jak wykorzystać syrop wytwarzany z agawy?

Czy syrop z agawy zastosowanie znajduje jedynie wtedy, gdy dosładzamy desery? Taka jego funkcja jest najpopularniejsza, nie jest jednak jedyną. Można go dodawać do różnorodnych potraw, w tym również do owoców morza. Osoby stosujące go regularnie mówią o nim również jako o znakomitym dodatku do wafli, lodów i naleśników.