Poznaj źródła popularności syropu z agawy
24 marca 2022Agawa jest rośliną znaną ze swoich grubych, mięsistych liści. Pochodzi z Ameryki, choć dziś jej poszczególne odmiany są z powodzeniem uprawiane na całym świecie. Zdecydowana większość z nich jest uważana przede wszystkim za gatunki ozdobne, coraz częściej wspomina się jednak także o ich właściwościach prozdrowotnych. Co więcej, popularnością cieszą się także wykonywane z agawy sznurki, a nawet – papier.
Obecnie dużym uznaniem cieszy się także syrop z agawy, który można uzyskać wyciskając sok z rdzenia rośliny i poddając go obróbce. Gdy w grę wchodzi syrop z agawy indeks glikemiczny jest na tyle niski, że można polecać go nawet tym osobom, które muszą unikać cukru. Nie ulega jednak wątpliwości, że nie jest to wcale jedyna zaleta tego rozwiązania.
Co sprawia, że sięgamy po syrop?
Tym, gdzie pojawia się syrop z agawy właściwości prozdrowotne tego specyfiku są doceniane nawet przez osoby podchodzące z pewną ostrożnością do nowinek ze świata zdrowej żywności. Oczywiście, jest on dość kaloryczny, nadal jednak mówimy o wartości kalorycznej znacznie niższej niż ta, z którą mamy do czynienia w odniesieniu do cukru. Nie zaleca się, aby syrop z agawy był podstawą diety osób myślących o odchudzaniu, bo efekt końcowy z pewnością nie będzie spektakularny. Jeśli jednak szuka się sposobu na zastąpienie białego cukru zdrowszym odpowiednikiem, nie można trafić lepiej.
Zastosowanie syropu z agawy
Syrop z agawy zastosowanie znajduje przede wszystkim w kuchni, gdzie może być znakomitym zamiennikiem cukru. Jego smak i aromat różnią się w zależności od tego, na jaki jego rodzaj się zdecydujemy. Możemy jednak liczyć choćby na syrop bezwonny, idealny nie tylko do przyprawiania dań deserowych, ale i innych potraw – w tym zup oraz mięs.