Właściwości i zastosowanie syropu z agawy

Właściwości i zastosowanie syropu z agawy

18 lutego 2022 Wyłączono przez Redakcja

Osoby śledzące nowinki dotyczące zdrowego odżywiania się, z pewnością przynajmniej raz miały okazję usłyszeć o możliwościach syropu z agawy. Przeważnie, gdy przedmiotem dyskusji jest syrop z agawy indeks glikemiczny wysuwany jest na pierwszy plan. Słodycz syropu może być porównywana do tej, do jakiej przyzwyczaił nas miód, a jednak wspomniany indeks jest zdecydowanie niższy.

Czy jednak syrop z agawy to przede wszystkim zdrowszy zamiennik cukru? Jego zwolennicy podkreślają, że nie jest to wcale jego jedyna zaleta.

Jakie właściwości ma syrop?

Gdy analizujemy posiadane przez syrop z agawy właściwości, nie możemy ograniczać się jedynie, do jego niskiego indeksu glikemicznego. Syrop z agawy zwraca na siebie uwagę także dlatego, że w jego składzie znajduje się błonnik, inulina, a nawet niewielkie ilości wapnia, żelaza oraz potasu. Oczywiście, uważni obserwatorzy z pewnością dostrzegą różnice w składzie mające swoje źródło w procesie produkcji syropu.

Trudno jednak odmówić mu tego, że jest produktem zdrowym. Konsystencja najbardziej wartościowego syropu przypomina nieco tą, do jakiej przyzwyczaił nas miód. Syrop z agawy charakteryzuje się też brązowym kolorem.

Zastosowanie syropu z agawy

Gdy zastanawiamy się nad tym, kiedy sięgać po syrop z agawy zastosowanie podpowiadane przez jego producenta powinno być tym, które ma dla nas kluczowe znaczenie. Okazuje się, że najczęściej wykorzystuje się go w kuchni, gdzie staje się składnikiem różnorodnych, często naprawdę zróżnicowanych potraw.

Jeśli postawimy na syrop z agawy o jasnobrązowym kolorze, jego zapach będzie neutralny. Im ciemniejszy jest syrop, tym bardziej jest wyczuwalna jego słodycz. Syrop jest doskonale rozpuszczalny w wodzie, może być więc stosowany również do słodzenia zimnych napojów.